Onderzoek

Problemen zijn bij onderzoek de start van nieuwe oplossingen.

Als onderzoeker haal ik geen oude koeien uit de sloot maar zet ik oude koeien op stal. Oude problemen willen graag gezien worden en gewaardeerd voor de waarde die ze hebben vertegenwoordigd. Oude problemen beëindig je met respect. Het mooie is dat het oude zich laat zien in onverwerkte organisatie- / onderzoek vragen. Onderzoek gaat daarom ook vaak over de wortels van gedragingen en patronen waar uw organisatie last van heeft. U kunt het zien als een noodlijdend principe. Een probleem zie ik daarom als hulpmiddel: een uit nood geboren oplossing van een principe dat ergens in de knel is geraakt. Een symptoom vraagt aandacht voor het noodlijdende principe. Als je als organisatie hiernaar durft te kijken en het te erkennen is de stap naar het beëindigen niet meer zo groot. Dan kan u met respect het probleem of het verwaarloosde vraagstuk beëindigen.

Onderzoek is nooit een gevecht tegen iets. Door het achterliggende van het gedrag te zien en erkenning te geven, hoeft het gedrag niet meer zo sterk vertoont te worden. De erkenning dat "het er niet voor niets is", levert "de toegangscode" om te kunnen onderzoeken. Wat ervaren wordt als een probleem blijkt systemisch de start van een oplossing te zijn.

Tijdens het onderzoeken van onverwerkte organisatie- / onderzoeksvragen werk ik regelmatig met korte opstellingen en organisatieopstellingen die ik verder heb mogen ontwikkelen door de vragen van overheden in binnen- en buitenland. Ik ben deze klanten dan ook erg dankbaar omdat ze de groei van deze nieuwe onderzoek stijlen mogelijk maken.

Contact opnemen Vraag stellen Afspraak maken

Comments are closed.