Als je niet kijkt, dan zie je het niet

 

Wethouders zijn een soort ZZP- ers die voor een bepaalde duur, vier jaar,  een klus mogen klaren.

Elk jaar kijk ik als coach met mijn coachee wethouders naar de positie die ze innemen in hun 1e, 2e, 3e en 4e jaar.

Deze vier jaren lijken op de vier seizoenen: Het eerste jaar, de lente - de geboorte van het college programma en de start van het college - een tijd waar veel mensen, groeperingen en organisaties kennis maken met het college. Daarna het tweede jaar, de zomer, waar alles tot wasdom moet komen waaronder de dossierkennis en de positie die hij of zij stevig moet innemen. In het derde jaar, in de herfst wordt er gekeken hoe het staat met de oogst en of de beloftes waargemaakt worden. In het vierde jaar, de winter, gaat men al bezig met de voorbereidingen voor de afronding, het einde van de vier jaren, en met de start, de verkiezingen.

De dood en de geboorte dicht bij elkaar. Al deze seizoenen hebben effect op de mens binnen en buiten de overheden. Het mooie van deze manier van kijken is dat je kan relativeren. Je weet in welk seizoen je bent met haar bijbehorend herhalende patroon en legt dit naast de realiteit van de waan van de dag.

Sjoerd de Vries Org

sjoerd-header
Sjoerd de Vries heeft een onderscheidende signatuur in coaching en systemisch adviseren in de overheidssector. Met innovatieve systemische adviesmethoden coacht en adviseert hij bij mens- en organisatie vraagstukken.

Sjoerd de Vries is de drijfveer achter het merk sjoerddevries.org. Met zijn achtergrond als manager en bestuurder heeft Sjoerd zowel nationaal als internationaal ervaring met wendbare overheden die sterk beïnvloed worden door maatschappelijke ontwikkelingen. Op een innovatieve wijze mengt hij in zijn werk analytisch en systemisch denken, om vernieuwende vormen en wegen te ontdekken die on the job passend zijn en de mens en organisatie helpen om zijn of haar positie te optimaliseren. Met zijn manier van kijken en doen brengt hij individuen en groepen in beweging, of dat nu politiek bestuurders zijn, directies of anderen in het ambtelijk apparaat.

 

Advies | Coaching | Onderzoek | Curssussen / Trainingen |  Contact

Comments are closed.